Jade-Shutes-budapest-drops.jpg

11.35-12.25

Jade Shutes

 

Nyugati gyógynövényterápia és energetikai háttere – Galénosztól az aromaterápiáig

Napjainkban a hagyományos angol, és a francia aromaterápiában gyökerező, és azok elvetett magjaiból számos új módszer megszületésének lehetünk szemtanúi. E módszerek egyedi módon közelítik meg az aromaterápiát és az illóolajokkal történő gyógyítást, legyen az klinikai gyakorlat vagy önmagunk iránti öngondoskodás.

 

A Hagyományos Kínai Orvosláshoz (HKO) és az Ayurvédához hasonlóan a nyugati gyógynövényterápia (fitoterápia), és energetikai gondolatvilága egyedi nyelvezettel rendelkezik. A megfigyelhető vagy megtapasztalt egészségi/egyensúlyi állapotok leírását, saját állapotfelmérési és kezelési rendszerrel (készítmények összeállításától a komplex kezelési módszerekig) egészíti ki.

 

Az előadás során Jade a nyugati gyógynövényterápia energetika szemüvegén keresztül – érintve a személyiségtípusokat meghatározó négy testnedv és a Samuel Thomson amerikai herbalista által felállított „hat szövettípus” elméletet, illetve ezek aromaterápiában történő felhasználhatóságát és az illóolajokhoz kapcsolható jelentéstartalmát – szemlélteti a rendszert.

 

Jade a holisztikus aromaterápia gyökereihez vezet vissza bennünket, a kórtan helyett inkább az élettanra helyezi a hangsúlyt. Az illóolajok egészét, nem pedig az azokban megtalálható kémiai csoportokat vagy kiragadott kémiai összetevőket vizsgálja. Ebből következőleg módszerében a hangsúly nem a betegségekre kerül, hanem a gyógyulást kereső ember egészére (holisztikus szemlélet). Az előadást számos gyakorlati példával illusztrálja, ami nagyban hozzájárul, hogy könnyebben megérthessük az elmélet gyakorlati használhatóságát.